Otvoren Centar za savjetovanje, podršku i informiranje CASI "Romani"


U Zagrebu, Alfirevićevoj 6, u sklopu projekta “Bolja perspektiva žena Romkinja na tržištu rada”, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Zagreb u partnerstvu sa Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom te ostalim partnerima na projektu uspostavila je Centar za savjetovanje, podršku i informiranje CASI "Romani". Prostor i uređenje prostora osigurao je Grad Zagreb, dok je uredska i informatička oprema nabavljena iz sredstava Europske unije. Suradnik na projektu Berufsförderungsinstitut iz Austrije donirao je namještaj za učionicu u Centru. U CASI «Romani» će se odvijati projektne aktivnosti i pružati usluge nezaposlenim ženama Romkinjama u cilju njihovog osposobljavanja za samostalno aktivno traženje posla i uključivanje u svijet rada. U CASI «Romani» će raditi educirani treneri za zapošljavanje/job coach koji će korisnicama projekta i svim ostalim zainteresiranim ženama raditi individualno. Osim pružanje individualne stručne pomoći u pripremi za zapošljavanje u Centru će se pružati usluge: dnevnog informiranja o slobodnim radnim mjestima, pisanje molbi, životopisa i istih slanje poslodavcima, informiranje i dobivanje odgovora vezanih za rješavanje svakodnevnih pitanja.

Na otvorenju CASI «Romani», uz korisnice projekta i njihove obitelji bili su prisutni poslodavci, predstavnici Vlade, gradskih ureda, jedinica lokalne samouprave i javnih institucija. Predstavnik Vladinog ureda za nacionalne manjine mr.sc. Branko Sočanec iskazao je podršku projektu i naglasio da je svaka aktivnost koja je usmjerana na podizanje konkurentnosti na tržištu rada romske zajednice izuzetno važna i potrebna joj je podrška svih dionika.
Ravnateljica HZZ-a gđa. Ankica Paun Jarallah na otvorenju je naglasila kako je ovaj projekt jedinstven po svojoj strukturi i otvara vrata ne samo ženama Romkinjama već i ostalim marginaliziranim skupinama za lakše i brže uključivanje u obrazovanje, jačanje konkurentnosti i razvijanje vještina za samostalno uključivanje u svijet rada. Gđa. Ramiza Memedi, partner na projektu, pohvalila je cjelokupne aktivnosti projekta i naglasila kako se potrebno više fokusirati prema poslodavcima u cilju učinkovitijeg zapošljavanja žena Romkinja.

CASI «Romani» službeno je otvorila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom mr.sc. Višnja Fortuna, koja je kazala kako je otvaranje Centra tek početak aktivnosti koje Grad Zagreb planira provesti u sklopu lepeze mjera usmjerenih na razvijanje aktivne socijalne politike Grada Zagreba, te je dodala kako je kroz ovaj projekt žena Romkinja stavljena u prvi plan i postala je subjekt u kreiranju svoje budućnosti.
U sklopu programa otvaranja Centra, 10 Romkinja koje su završile tečaj za računalnog operatera, primile su certifikat o stečenom zvanju, koji se upisuje u radnu knjižicu.
Program Europske unije za Hrvatsku - IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala – Grant shema: "Žene na tržištu rada" - Projekt: "Bolja perspektiva žena Romkinja na tržištu rada"
Ova stranica izrađena je uz pomoć Europske unije.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zagreb i njenih projektnih partnera
i ni na koji način ne odražava gledišta Europske unije.