Kroz projekte do posla - prilika za nezaposlene žene


Dana 16. studenog 2010. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu održano je predstavljanje projekta „Žene na tržištu rada“ i uručeni su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Skup je pozdravnim riječima otvorila ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gđa. Ankica Paun Jarallah, koja je kazala kako je grant shemu „Žene na tržištu rada“ razvio Hrvatski zavod za zapošljavanje u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu Europske unije u sklopu IV. Komponente instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) sa ciljem uključivanja na tržište rada teško zapošljivih skupina žena. Na natječaj za bespovratna sredstva „Žene na tržištu rada“ zaprimljeno je 55 ponuda, a odobreno je 18 najuspješnijih koje će pomoći u procesu pripreme i u zapošljavanju žena na nacionalnoj i regionalnoj razini, promocijom rodno osviještenih i ciljanih mjera aktivne politike za zapošljavanje.

U sklopu ove grant sheme Područnoj službi Zagreb odobren je projekt pod nazivom „Bolja budućnost žena Romkinja na tržištu rada“ čije je cilj osnaživanje i jače uključivanje žena Romkinja na tržište rada i u društvo na razini Grada Zagreb te otvaranje Centra za savjetovanje, podršku i informiranje CASI „Romani“. Partneri u projektu su Grad Zagreb, te udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Udruga žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“. Projekt će trajati 12 mjeseci a ukupna vrijednost je 157.206,98 eura. Područna služba Zagreb glavni partner je u još dva dodijeljena projekta, a to su: „Osnaživanje nezaposlenih žena za aktivno sudjelovanje na tržištu rada – „Žene biraju novu šansu“ čiji nositelj je udruga CESI, a partneri uz Područnu službu Zagreb su Mojposao.net, Institut za razvoj i tržište rada te Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Ciljna skupina su dugotrajno nezaposlene žene, a ukupna vrijednost projekta iznosi 118.789,58 eura. Razvojna agencija Zagrebačke županije nositelj je odobrenog projekta pod nazivom „Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije“ u kojem je Područna služba Zagreb partner uz Pučko otvoreno učilište Samobor, Veliku Goricu i Ivanić Grad te Zagrebačku županiju. Ukupna vrijednost projekta je 127.224,07 eura, a ciljna skupina su nezaposlene žene iznad 40 godina života i nezaposlene samohrane majke.

Na svečanom predstavljanju Projekta bili su Jadranka Kosor, predsjednica Vlade republike Hrvatske, Paul Vandoren, šef Delegacije EU u republici Hrvatskoj i ministar Đuro Popijač, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te čelnici Operativne strukture, župani, gradonačelnici i svi nositelji projekata.
Program Europske unije za Hrvatsku - IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala – Grant shema: "Žene na tržištu rada" - Projekt: "Bolja perspektiva žena Romkinja na tržištu rada"
Ova stranica izrađena je uz pomoć Europske unije.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zagreb i njenih projektnih partnera
i ni na koji način ne odražava gledišta Europske unije.